2017-11-03 12:19:55

Kijkers over Bloedlink de film: Zo, die komt binnen!

Sexting, bloedlink! Met die boodschap geven Pretty Woman, JoU, Al-Amal en de Politie Midden Nederland voorlichting over sexting aan jongeren en ouders met een islamitische achtergrond. Sexting is het doorsturen van naaktfoto's. Het project won in 2015 de Hein Roethofprijs, een landelijk prijs op het gebied van veiligheid. Met die prijs maakte Pretty Woman een voorlichtingsfilm, die op 9 november in première ging in Overvecht. De aanwezige professionals reageerden enthousiast: ‘Kippenvel’, ‘Zo, die komt binnen’ of: ‘Brok in mijn keel’.  

Juist de lokale samenwerking tussen politie, jeugdzorg, een organisatie voor migranten en  jongerenwerk is de sleutel tot het succes van Bloedlink, vertelt hulpverleenster Jacqueline Kleijer van Pretty Woman. Zo is er zowel aandacht voor de juridische gevolgen – het doorsturen van pikante foto’s van minderjarigen is strafbaar – als voor de sociaal-emotionele gevolgen. “De concrete casussen waarover de politie tijdens een voorlichting vertelt, maken altijd heel veel indruk. Daar ben ik als hulpverlener soms zelfs stil van.”


Naïef
Bloedlink richt zich in het bijzonder op jongeren en ouders met een islamitische achtergrond, zodat ouders begrijpen hoe sexting gebeurt en hun zoon of dochter niet veroordelen, maar steunen. In de film Bloedlink maken we kennis met Layla en zien hoe gemakkelijk zij in de val trapt. “Meisjes die dit overkomt, worden vaak weggezet als dom,” ervaart jongerenwerker Hanae Haddouche van JoU. Maar het is geen domheid, de slachtoffers zijn vaak gewoon naïef. Je denkt dat je met een maatje te maken hebt, terwijl dat niet zo is.”


Durven praten
De film maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is dat jongeren met hun ouders over moeilijke onderwerpen durven te praten. Dat is voor veel pubers al moeilijk. Opgroeien in een islamitisch gezin maakt de drempel vaak nog hoger. In Bloedlink spelen mensen van Marokkaanse afkomst, die op deze manier het thema sexting bespreekbaar maken. “Ik heb er zelf ook veel van geleerd, bijvoorbeeld goed luisteren naar wat mijn kinderen bezighoudt,” vertelt Badia Bouazzaoui, die de moeder van Layla speelt. “Ik vindt het een eer om hieraan mee te werken en heb dat met plezier gedaan. Geen enkele moeder zou willen dat dit haar kinderen overkomt.”


De makers van Bloedlink
Bloedlink is een film van producer en cameraman Brahim Azamouri, in opdracht van de Politie Midden Nederland en Pretty Woman. Met in de hoofdrollen: Dikra Tahrraoui, Niels Komduur, Aissa Azamouri, Hassan Oumhamed, Badia Bouazzaoui en Mohamed Talhaoui. Regie: Teun Driessen, geluid: Olivier Rekers. Scenario: Jacqueline Kleijer.

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht