2018-01-22 09:29:02

Een brug slaan tussen wensen en kansen

Door Roberto Cancian

Voor de kerstvakantie van het afgelopen jaar kwam er een vraag binnen van Maarten Labooy, werkzaam op Ithaka in Lombok waar hij leraar is in de Internationale Schakelklassen, of ik een klas wilde bezoeken waar jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud in zitten. Hij had mijn gegevens gevonden via de site van JoU en gaf aan een klas te begeleiden met leerlingen die weinig Nederlands spreken en zich voorbereiden op een toekomst waarin het gebruik van de Nederlandse taal een belangrijke rol speelt. Veel leerlingen hadden een vraag over werk, stage, vrijwilligerswerk en de mogelijkheid om klusjes in de wijk te doen.

Na overleg met Sociaal makelaar Emilia Hernández Pedrero, werkzaam bij Doenja, hebben wij besloten deze ‘klus’ gezamenlijk op te pakken. Daarbij was de vraag vanuit school om het zo veel mogelijk te doen met beeldmateriaal in plaats van lappen tekst. De posters en mapjes met overzichtelijke en korte informatie, waren dan ook perfect om mee te nemen.

Mooie jas

Woensdag 17 januari jl. was het dan zover. Om 10.30 uur werden wij ontvangen in een klas met 18 enthousiaste leerlingen. De JoU jas vonden ze al mooi en aan de hand van de jas en de posters die we over ons werkveld hebben, kwam er een leuk gesprek op gang.

Na onze vraag of de jongeren zich voor wilden stellen, was het bijzonder om te zien dat de grootste jongen het voortouw nam. Hij stond op, stak zijn wijsvinger in de lucht en stelde zich voor. De zeventien anderen volgden getrouw. Leerlingen afkomstig uit onder andere Syrië, Eritrea, Somalië, Vietnam en Afghanistan legden uit hoe lang ze in Nederland waren, dat was gemiddeld tussen een jaar en anderhalf jaar, waarna ze aangaven wat ze graag willen doen als stage, bijbaan maar ook later wanneer ze na hun schooltijd aan het werk gaan. De leerlingen van Ithaka, dat een regionale functie heeft en waar volledig dagonderwijs wordt gegeven, kunnen juist door het opdoen van praktische werkervaring doorschakelen naar het Nederlandstalige onderwijs maar ook naar de arbeidsmarkt.

Verbinding

Op Ithaka wordt vorm gegeven aan vijf waarden: Autonomie, passie, verbinding, eigenheid en dromen. Ieder individu is daarbij uniek en mag er zijn. Dat ze uniek zijn, dat hebben wij daar ondervonden. Wat een enthousiasme en de leergierigheid spatte er van af. Vrijdag kwam er al een mail binnen vanuit de klas met per persoon een vraag. Daar gaan we de komende dagen en weken op een passende manier invulling aan geven. Ook de leraar kwam met een vraag; of wij snel weer terugkomen om een volgende klas te bezoeken! Dan doen we uiteraard graag!

 

Terug naar nieuwsoverzicht