Erwin blikt terug op zijn stage bij JoU

6 juni 2017

erwin-de-vor-web.jpg

Erwin de Vor, tweedejaars student Sociaal Pedagogische Hulpverlening, liep in de eerste helft van 2017 stage bij JoU. Hij blikt terug op zijn ervaringen.

Alle ruimte om mezelf te ontwikkelen

"Begin januari van dit jaar ben ik begonnen met mijn stage bij JoU Utrecht met als werkplek  Kanaleneiland en Lombok. Tijdens deze stage wilde ik meer te weten komen over het jongerenwerk in Utrecht. Zelf kom ik uit Veenendaal en de stad Utrecht is dan toch even iets anders.

Schooljongerenwerk

Om een beter beeld te krijgen van de jongeren in Utrecht heb ik onder andere een dagje meegelopen met het schooljongerenwerk. Ik vond het interessant om te zien dat het er hier heel anders aan toe gaat dan op mijn eigen middelbare school. Op het Gregorius college heb ik gezien dat iedereen elkaar vanzelfsprekend een hand geeft en even persoonlijk contact maakt. Dat was bij mij op school niet vanzelfsprekend.

Vreedzaam

Ik heb de mogelijkheid gekregen om binnen stichting JoU de Vreedzame methodiek te leren kennen. Dit is erg fijn aangezien vrijwel alle kinderen en jongeren in de wijk deze methodiek kennen. Je hebt dan iets om op terug te vallen.

Sport

Ik wist dat ik mijn passie voor sport wilde delen met de jongeren. Hierdoor ben ik samen met mijn stagebegeleider en Jobcoach Roberto op zoek gegaan naar mogelijkheden in de wijk. Deze mogelijkheid hebben we op de woensdagmiddag bij Wishing Well gevonden. De stagedagen waarop ik stage zou mogen lopen zijn de donderdag en de vrijdag. Mijn rooster liet het echter toe om ook enkele weken op de woensdag naar Utrecht toe te komen, hierdoor kon ik samen met twee stagiaires van Wishing Well met jongeren sporten in de gymzaal. Ik vond het erg leuk om de jongeren ook met andere sporten kennis te laten maken. Zelf heb ik een les gegeven in atletiek. De sport die ik zelf fanatiek beoefen. Volgens mij hebben de jongeren het goed naar hun zin gehad en ik heb ervan genoten hoe de kinderen stil werden voor elkaar en applaudisseerde bij het hoogspringen met een trampoline.

Samen gaan spelen

Op de donderdagmiddag was ik met collega’s Ans en Theo op het Marco Poloplein te vinden. Het was lekker om zelf in beweging te zijn met de jongeren. Er was een goede samenwerking met Ans en Theo. Ik vond het prettig dat zij het initiatief bij mij lieten liggen waardoor ik alle ruimte kreeg om mezelf te ontwikkelen. Achteraf, na de gehouden activiteit, was het fijn om nog even na te praten. Op die manier kon ik weer leren van hun ervaring. Het is helemaal mooi als je dan ziet dat de jongeren na een aantal weken niet gelijk naar huis gaan maar samen met elkaar gaan spelen. Dat is waar het uiteindelijk om draait. De jongeren in beweging te zien.

Een mooie afsluiting

Inmiddels ben ik alweer aan het einde van mijn stage. Dat is wel snel gegaan! Gelukkig hebben we op 3 mei samen met Harten voor Sport, DOENJA Dienstverlening, het Cultuurhuis en het Leger des Heils een sport, spel en fun middag georganiseerd op het Marco Poloplein. Een mooie afsluiting van mijn stage. Een afsluiting waar ook veel kinderen op af kwamen die allemaal lekker aan het sporten zijn gegaan.

Ik heb tijdens mijn stage een beter beeld gekregen van het jongerenwerk in Utrecht, nu is het weer tijd voor een volgende stap. Het tweede leerjaar Sociaal Pedagogische Hulpverlening goed afsluiten en dan door naar het derde jaar op het CHE in Ede.

Bedankt!
Groeten Erwin de Vor

 

Terug naar nieuwsoverzicht