2018-03-15 16:22:00

Als jij de baas van Utrecht zou zijn

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gingen vrijdag 9 maart raadsleden,  jongerenwerkers vna JoU en jongeren met elkaar in debat en in gesprek.

Op het Trajectum College stonden een aantal vragen centraal: Wat houdt jongeren in Utrecht bezig, wat willen jongeren graag verbeterd of veranderd zien maar ook welke plannen hebben raadsleden voor jongeren in Utrecht? Vragen die aan de hand van stellingen plenair werden gesteld. Nadat er aan tafel gestemd kon worden, gingen de raadsleden van negen aanwezige partijen met de jongeren in gesprek.

In het kort gaven de vertegenwoordigers van CDA, Christen Unie, Denk, D66, Groen Links, Partij voor de Dieren, Piratenpartij, PvdA en VVD aan wat voor hen belangrijke items waren. “Het is belangrijk om in gesprek te gaan, om aan te geven waarom je moet stemmen. Ook hoor ik graag alles over wonen en werken”, gaf Queeny Rajkowski namens de VVD aan. Peter van Corler, gemeenteraadslid van Groen Links wil aan de slag met zorg, jeugdzorg en werk en inkomen. Daarnaast wil hij vernemen wat er onder de jongeren speelt.

 

 

Levendige middag

Het was de aftrap voor een levendige middag waarbij de jongerenwerkers van JoU, jongerenwerkster Hibat Ghazlane presenteerde de middag, de discussie prima aanstuurden. Op de stelling ‘Ik vind dat jongeren in Utrecht alle kansen hebben’, werden vooral de MBO stages naar voren gehaald. De 16-jarige Bilal uit Overvecht wist daar wel een oplossing voor. “De gemeente kan geld geven aan bedrijven die veel stageplekken voor jongeren mogelijk maken.”

Op de vraag van een meisje uit Kanaleneiland of er geen bankjes bij alle bushaltes kunnen komen, knikte Bilal instemmend. Dat deed hij ook bij de opmerking over meer groen in de stad. “Dat is voor iedereen goed. Zelf woon ik naast het Gagelbos en daar is genoeg groen, het is prettig wanneer iedereen dat heeft”, merkte hij op.

De 15-jarige Aya Mezraui vond dat er meer voor meiden georganiseerd moet worden. “Jongens hebben vaak een eigen plek en dat willen wij ook in Terwijde”, gaf de studente van het Trajectum College aan. Op alle stellingen had ze haar antwoord wel klaar. “Ik wil later ook de politiek in of advocaat worden. Ik lees al veel over wetten om goed op de hoogte te blijven, bepaalde zaken kunnen altijd veranderen.” De jongerenwerkers van JoU haalden ook de signalen op, het introductiefilmpje van Jong030 sloot dar goed bij aan. “JoU is er voor iedereen, wij horen bij elkaar”, gaf een meisje die één van de buurthuizen regelmatig bezoekt, daarin aan.

Terug naar nieuwsoverzicht