2018-04-17 16:25:38

Jongeren zijn voor mij net spiegels

Wat doen jongerenwerkers eigenlijk? In deze serie vertellen jongerenwerkers van JoU over de passie voor hun werk. Deze keer Hibat Ghazlane (29), jongerenwerker in Kanaleneiland, Rivieren/Dichterswijk, Lombok en Oog in Al."Daar organiseer ik activiteiten voor meiden en jongens en help ik meiden die wel wat extra steun kunnen gebruiken. Ze zitten bijvoorbeeld met zichzelf in de knoop of hebben een fout vriendje."

Wat maakt jou uniek?

Ik heb enorm veel zusjes en broertjes! Ik voel me namelijk vaak net een grote zus van de jongeren, maar dan natuurlijk wel een beroeps zus :)

Hoe ziet een dag bij JoU eruit?

Elke dag is zóóóó anders. Het is bijna bizar. Ik plan namelijk heel veel afspraken in. Het komt natuurlijk regelmatig voor dat een afspraak verplaatst wordt of dat er iemand niet komt opdagen. Dan verandert dat mijn dag ook weer.

Vandaag begon ik in het buurthuis Rozeneiland in Kanaleneiland. Eerst doe ik wat administratief werk. Vervolgens heb ik een afspraak met Pretty Woman. Pretty Woman biedt hulpverlening op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Wij werken samen. Tijdens een afspraak kijken we of we elkaar kunnen helpen en hoe we de problemen van de meiden die ik help, kunnen oplossen. Vervolgens komt er een groep jongeren en daarna vaak nog één. Ik organiseer dan samen met mijn rechterhand Siham verschillende activiteiten. Van koken tot sporten, we doen het allemaal!

Vertel eens iets over het contact met jongeren.

Het contact met jongeren vind ik heel erg bijzonder. Het is puur en echt. Ik krijg namelijk een ‘kijkje in iemands keuken’. Iemand vertelt mij zijn of haar diepste geheimen. En dat doet veel met je hoor! Ik ben heel gevoelig, dus als een jongere mij iets vertelt waar hij/zij mee zit dan kan het mij lang bezighouden. Ik probeer dan ook niet te stoppen voordat ik samen met een jongere een oplossing heb gevonden voor zijn probleem.

Beschrijf een bijzondere jongerenwerkervaring die je is bijgebleven.

Een tijdje terug heb ik iets heel bijzonders meegemaakt. Ik kreeg een berichtje van een meisje dat al bijna tien jaar in het buurthuis komt. In haar berichtje stond een stuk uit haar schoolopdracht. In het stuk vertelt zij dat ze zich vroeger erg alleen voelde en zich niet verbonden voelde met haar familie, vrienden en schoolgenoten. Het maakte haar onzeker waardoor ze minder dingen ondernam en geen doel in het leven had. Jarenlang deed ze mee aan de activiteiten in het buurthuis en vertelde ze ons haar problemen. Beetje bij beetje ging het beter en veranderde ze in een volwassen en zelfverzekerde vrouw met een doel: jongerenwerker worden. Het leek haar geweldig om zoveel voor iemand te betekenen als dat wij voor haar hadden gedaan. Wel wist ze dat ze dan best een poosje moest studeren. Ze begon op het MBO met de opleiding Sociaal Werk. Dit heeft ze goed afgerond en ondertussen zit ze nu op de HU, waar ze Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) studeert. Dat dit haar doel is, is voor mij natuurlijk een super groot compliment!

Kun je vertellen wat het jongerenwerk voor jou betekent?

Het jongerenwerk betekent heel erg veel voor mij. Jongeren delen al hun gedachten en gevoelens en daar wil ik goed mee omgaan. Ik wil dus luisteren zonder oordeel en mij écht verplaatsen in de jongere. Als ik dit niet goed doe, krijg ik dit gelijk terug. Jongeren zijn voor mij namelijk net spiegels. Ze geven mij direct terug wat ik doe. Dit kan dus ook wel eens negatief zijn haha. Het jongerenwerk betekent voor mij dus niet alleen jongeren iets bijbrengen, maar ook van jongeren leren.

Waar ben jij écht goed in?

Sommige jongeren willen mijn hulp, maar zeggen vervolgens onze afspraak af of komen niet opdagen. Als ze niet komen opdagen dan laat ik ze vaak even met rust en geef ik ze de tijd om na te denken. Ik waag nog een poging en maak een nieuwe afspraak met de jongere. Als de jongere dan wéér niet komt opdagen, dan ga ik naar zijn huis en haal ‘m op. Waar andere professionals het misschien opgeven, daar ga ik juist dóór! Zo laat ik zien dat ik hem of haar écht wil helpen en het niet zomaar opgeef. Ik ben dus écht goed in er voor een jongere zijn.

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht