2018-01-11 13:20:30

Portret van een jongerenwerker: Hanae Haddouche

"Een ruzie leggen we bij volgens de Vreedzame methode."
 

Jongerenwebsite Jong030 maakt met enige regelmaat een portret van een jongerenwerker van JoU. In de eerste aflevering: Hanae Haddouche, jongerenwerker in Overvecht, in de wijk en op school.

Wie ben je en wat maakt jou uniek?  

‚ÄčIk ben Hanae Haddouche (36) en moeder van drie dochters. Ik werk in de wijk Overvecht als meidenwerker en schooljongerenwerker op het Trajectum College. Mijn social media gebruik maakt mij uniek. Ik ben een actief Snapchatter, Instagrammer en Facebooker!

Hoe ziet een dag bij JoU eruit?  

Alle dagen zijn anders. Voor ik naar werk ga, ontbijt ik samen met mijn dochters. Ik breng mijn dochters naar school en ga daarna gelijk door naar school. Hier start ik met telefoontjes. Vandaag bel ik de Belastingdienst voor een leerling. Samen zoeken we antwoorden op haar vragen. Oh! En ik bel altijd in het bijzijn van jongeren. Iedereen kan meeluisteren en daar wat van leren. Tenzij het natuurlijk heel privé is. Super handig! Net hoorde een jongen die iets verderop zat, mij bellen. Toen we ophingen vroeg hij aan mij of ik dat voor iedereen doe. En zo ja, of ik hem dan ook kan helpen… Natuurlijk doe ik dat!

Daarna loop ik rond op school en maak ik met iedereen een praatje, kijk ik of ik iets voor iemand kan betekenen en help ik bij het oplossen van ruzies. Als er ruzie is breng ik de ruziemakers bij elkaar en vraag ik wat er aan de hand is. Samen kijken we hoe we dit kunnen oplossen. Dat gebeurt altijd volgens de Vreedzame methode. Dat vind ik heel belangrijk!

Een conflict lossen we samen op

Voor wie het niet weet, de Vreedzaam betekent:

  • op een positieve en zorgzame manier met elkaar omgaan
  • op een democratische manier met elkaar beslissingen nemen
  • constructief conflicten oplossen
  • verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en voor de gemeenschap
  • open staan voor verschillen tussen mensen.

Na mijn werk op het Trajectum College heb ik afspraken met partners. Ik spreek dan af met alle mensen met wie ik samenwerk. Zo heb ik bijvoorbeeld vandaag afgesproken met het team Gezondheid & Opvoeden. Overvecht is namelijk de ongezondste wijk van Utrecht. Samen met hen kijken we hoe wij Overvecht gezonder kunnen maken. Rond 17.00u ga ik naar huis. Maar dan ben ik nog niet klaar! Vanavond heb ik namelijk een vergadering over oudejaarsavond. Tijdens de jaarwisseling werk ik ook. Ik loop dan met collega’s op straat, maak met iedereen een praatje en kijk of iedereen veilig vuurwerk afsteekt.

Vertel eens iets over het contact met jongeren.  

Ik heb zowel offline als online contact met jongeren. Offline is minder vaak. Ik zie jongeren op school of twee keer per week in het buurthuis. Hier doen we activiteiten. We maken dingen of doen iets actiefs. Online zie/spreek ik jongeren de hele dag door. Ik gebruik Snapchat, Instagram en Facebook. Hier laat ik zien wat ik doe en wat mij bezighoudt. Wat ik hier erg leuk aan vind is dat ik ook zie wat jongeren aan het doen zijn. Ik voel me betrokken bij hun leven. Als ik hen dan tegenkom, kan ik vragen hoe bijvoorbeeld de bruiloft van hun tante was. Dit maakt onze band extra hecht. En dat maakt natuurlijk dat jongeren dan eerder bereid zijn hun vragen en problemen met mij te delen.

Beschrijf een bijzondere jongerenwerk ervaring die je is bijgebleven.  

Ik moet nu denken aan een nare ervaring. Een meisje dat ik begeleid had een vriendje dat heel fout met haar omging. Ik besloot om vóórdat het echt mis ging haar familie in te lichten. Haar vriendje was hier niet blij mee en reageerde daar niet goed op. Hij was zo boos dat ik echt wel eens een beetje bang was en toch wat vaker over mijn schouder keek dan normaal. Deze ervaring deed ontzettend veel met mij. Ik snap namelijk niet dat er mensen op de wereld zijn die een ander bewust pijn willen doen.

Kun je vertellen wat het jongerenwerk voor jou betekent?  

Het jongerenwerk betekent voor mij iemand een stapje verder brengen. Een goed voorbeeld hiervan is een jongen die ik vaker zie tijdens mijn werk. Hij is erg lang en vindt dat nogal lastig. Hij loopt krom en met zijn hoofd naar beneden zodat het minder opvalt. Dit is erg slecht voor zijn houding en lichaam. Laatst was ik bij hem thuis en had ik het er met hem en zijn moeder over. Ik zei dat hij echt eens naar de fysiotherapeut moet gaan. Twee weken later kwam hij vol trots naar mij toe. Hij was voor het eerst naar de fysio geweest! Dat is toch geweldig.

Waar ben jij écht goed in?  

Waar ik erg goed in ben, is ondersteuning bieden. Ik vind het erg belangrijk dat ik jongeren niet help, maar alleen een klein duwtje in de goede richting geef zodat ze het zelf doen.

Zondag meidengroep aan het werk

Op zondag heb ik een groep meiden in het buurthuis. Laatst waren er een paar meiden die zich zorgen maakte om een ander meisje uit de groep. Het meisje had namelijk op Snapchat contact met een jongen van wie de andere meiden dachten dat dit niet verstandig was. De meiden kwamen naar mij toe en vroegen om hulp. Ik vraag dan vaak aan de meiden hoe we dat samen kunnen oplossen en hoe zij haar zelf kunnen aanspreken. Vaak vinden we dan een goede manier en leren de meiden dus door en van elkaar.

 

Wijze levensles

Hanaetegeltje.jpgHanae/ JoU Overvecht op sociale media:
Facebook   

Twitter   

Instagram   

Snapchat: JoU Overvecht

 

Terug naar nieuwsoverzicht