2018-03-19 09:32:14

Portret van een jongerenwerker - Letitia Dors

Jongerenwebsit Jong030 maakt een serie portretten over de jongerenwerkers van JoU. Deze keer: Letitia Dors, meidenwerker in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn.

Wie ben je en wat maakt jou uniek?  

Ik ben Letitia Dors, 49 jaar en ik werk in de wijken Vleuten en Terwijde. Daarnaast werk ik als schooljongerenwerker op het Wellant College in Zuilen. Wat mij Letitia maakt is mijn vrolijkheid! Ik ben altijd vrolijk en probeer mijn vrolijkheid door te geven aan anderen. Er moet dan ook iets héééél ergs gebeuren voor je mij niet meer vrolijk ziet.

Hoe ziet een dag bij JoU eruit? 

Ik doe super veel verschillende dingen, dus geen dag is hetzelfde. Vandaag begon ik 's morgens op het Wellant College. In de kleine pauze speel ik spelletjes zoals 30 Seconds met jongeren. In de grote pauze organiseer ik sportactiviteiten. We dansen, apenkooien en rennen er op los. Ondertussen maak ik met alle jongeren een praatje. Zo ontdek ik of ze ergens hulp bij nodig hebben. Met elke jongere maak ik dan een plannetje. Natuurlijk kan ik dat niet in mijn eentje. Er zitten namelijk ongeveer 350 leerlingen op het Wellant. Dat zou voor mij een beetje veel zijn! Daarom werk ik samen met collega’s en stagiairs.  

Na school ga ik naar De Scheg in Vleuterweide. Daar organiseer ik activiteiten voor een groep jongens en meiden. Afgelopen weken hebben we gesport (estafette), een speurtocht gemaakt en zijn we gaan schaatsen. Dat was erg leuk! 

Vervolgens komt de 'Girlstime' groep. Ik probeer leuke activiteiten ook leerzaam te maken. Het zijn namelijk allemaal meiden die ergens mee zitten. Hier praten we met elkaar over. Het is erg mooi om te zien hoe iedereen elkaar helpt en we samenwerken aan een oplossing voor hun problemen. Sommige meiden praten liever niet altijd. Dat kan, dan doen we bijvoorbeeld het intimiteitsspel. Hier leren de meiden van alles op het gebied van seksualiteit. Ook tijdens een creatieve activiteit kan je juist lekker praten.

Als laatste ga ik nog even de straat op. Op straat benader ik jongeren en maak ik een praatje. Ik begin vaak kort en nodig ze uit in het buurthuis. Sommige jongeren komen dan langs, maar niet altijd. Hen zie ik dan alleen op straat. Dat vind ik helemaal niet erg want ik ga graag naar de plekken waar jongeren chillen.

Vertel eens iets over het contact met jongeren.  

Ik heb intensief contact met jongeren. Dit begint vaak op scholen. Hier vertel ik wat JoU jongerenwerk is en wat wij doen. Ik deel aan het eind flyers uit zodat jongeren ons makkelijk onthouden en kunnen vinden. Vaak komen ze snel daarna naar het buurthuis bij hen in de buurt. Als ik ze daar spreek begin ik met een band opbouwen. Ik toon interesse, wissel nummers uit en voeg hen toe in de groepsapp van het buurthuis. Zo hebben we offline én online contact. Vaak bel ik ook hun ouders op. Die nodig ik dan uit voor een kennismaking. Voor ouders is dat ook best fijn want dan weten ze waar hun kind is.

Beschrijf een bijzondere jongerenwerk ervaring die je is bijgebleven.  

Ik heb jarenlang een jongen begeleid. Hij was op zoek naar wie hij nou echt was en wat hij nou écht met zijn leven wilde. Jaren gingen voorbij en hij ontwikkelde zich tot een man met een goed zelfbeeld. Uiteindelijk is hij gaan studeren en nu werkt hij… in het jongerenwerk! Voor mij was dit één van mijn mooiste ervaringen. Het geeft toch aan dat hij mijn begeleiding als positief heeft ervaren en dus hetzelfde voor iemand wil betekenen als wat ik voor hem heb betekend.

Kun je vertellen wat het jongerenwerk voor jou betekent?  

Heel veel! Ik haal er veel voldoening uit als ik zie dat ik iemand vooruit help en diegene zichzelf ontwikkelt. Top!

Waar ben jij écht goed in?  

Ik ben goed in het helemaal rond maken. Daarmee bedoel ik dat ik vanaf het leggen van het eerste contact met een jongere tot en met het afbouwen en afsluiten van een begeleiding er 100% ben voor iemand.

 

Terug naar nieuwsoverzicht