2018-02-27 09:07:27

Portret van een jongerenwerker - Mohammed Amdaa

"Ik geloof in jongeren en wil samen met hen het onderste uit de kan halen."
 

Wat doen jongerenwerkers eigenlijk? In deze serie van jongerenwebite Jong030 vertellen jongerenwerkers van JoU over de passie voor hun werk.

Wie ben je en wat maakt jou uniek?

‚ÄčIk ben Mohammed Amdaa (32) en werk in de wijk Leidsche Rijn. Wat mij uniek maakt is dat ik bereid ben om veel tijd in een jongere te steken. Ik geloof in jongeren en wil samen met hen het onderste uit de kan halen.

Hoe ziet een dag bij JoU eruit?

Mijn dagen zijn heel verschillend. Vandaag begon ik op de Sportcampus in Leidsche Rijn. Ik doe de deuren altijd open, zodat jongeren zien dat ze naar binnen kunnen. De jongeren kunnen dan in- en uitlopen en doen wat zij gezellig vinden. Het is een fijne plek waar je met vrienden kunt chillen. Er is een pooltafel, je kunt FIFA spelen of iets voor jezelf doen. Ondertussen maak ik met iedere jongere een praatje en vraag ik hoe het met hem gaat. Als het niet zo goed gaat, praten we verder en kijken we hoe we dit samen kunnen oplossen.

Daarna ga ik de straat op. Ik ga naar plekken waar jongeren vaak chillen. Dit zijn bijvoorbeeld het winkelcentrum of een pleintje hier in de buurt. ’s Avonds ga ik met de jongeren uit Terwijde zaalvoetballen. Ze kunnen dan lekker sporten en hun ei kwijt. Soms doe ik daarna nog wat administratie. Dat is een stuk minder leuk, maar hoort erbij. Ik moet namelijk van al mijn gesprekjes met jongeren een verslag maken. Mocht ik ziek worden, dan kunnen mijn collega’s de jongere wel verder helpen en hoeft hij niet te wachten tot ik weer beter ben. Na mijn administratie zit mijn dag erop.

Vertel eens iets over het contact met jongeren.

Ik heb goed en regelmatig contact met jongeren. Dat is trouwens niet iets wat ik tijdens mijn studie leerde hoor, haha. Vanuit mezelf kan ik namelijk heel makkelijk contact maken. Automatisch stap ik op jongeren af en maak ik een gezellig praatje. Dan luister ik naar hun verhalen.

Daarnaast ben ik open en eerlijk. Wij werken samen met de politie, iets wat de meeste jongeren vervelend vinden. Ik vertel dit daarom gelijk als ik een jongere leer kennen zodat ze niet achteraf kunnen zeggen dat ik hier geheimzinnig over deed. Oh en ik ben geen verrader! Ik vertel jongeren wanneer ik met de politie moet praten. Dit is namelijk alleen als de jongeren voor overlast zorgen of zelf in gevaar zijn. Ik doe het dus nooit zomaar en vertel het altijd eerst aan de jongere zelf.

Beschrijf een bijzondere jongerenwerk ervaring die je is bijgebleven.

Ik heb veel bijzondere dingen meegemaakt. Iets wat mij is bijgebleven is toen ik in Maarssen werkte. Ik werd naar Tienhoven gestuurd. Ik kende de plaats niet en reed er met TomTom naar toe. Het bleek een super klein dorpje met bijna alleen maar Nederlandse inwoners. Je begrijpt dat ik als Marokkaanse jongen dan ook veel aandacht trok, haha. Waar ik ook liep, iedereen draaide zich om en staarde mij aan. Eenmaal bij de groep aangekomen, bleek dat ook de groep uit Nederlandse jongeren bestond. Ze vertelden mij dat ze helemaal geen ‘buitenlanders’ kenden. Wel kenden ze de verhalen uit de media en hadden daardoor niet zo'n positief beeld. Toen wilde ik natuurlijk het tegendeel bewijzen. Na een kennismaking gingen we samen aan de slag. We deden activiteiten en leerden elkaar goed kennen. Al gauw ontstond er intensief contact. Ik kreeg met elke jongere zo'n goede band dat ik ze zelfs buiten de activiteiten wel eens sprak. Met de ouders van de jongeren had ik ook contact. Toen ze mij leerden kennen, kreeg ik ook met hen een band. Zo werd ik zelfs voor het avondeten uitgenodigd! Dat was voor mij echt een bijzondere ervaring.

Kun je vertellen wat het jongerenwerk voor jou betekent?

Het jongerenwerk betekent heel veel voor mij. Soms heb ik zoveel afspraken dat ik wel een beetje stress krijg. Maar ook dat hoort erbij. Het jongerenwerk geeft mij veel voldoening! Het is voor mij eigenlijk geen werk meer, maar een onderdeel van mijn leven.

Waar ben jij écht goed in?

Ik ben goed in contact maken. Heel makkelijk stap ik op jongeren af en maak ik een praatje. Ik ben zelf erg rustig en straal dit ook uit. Jongeren voelen dit vaak aan en vertrouwen mij door deze combinatie best wel snel.

Terug naar nieuwsoverzicht