2018-02-19 14:53:28

Portret van een jongerenwerker - Shirley Hoekman

Wie ben je en wat maakt jou uniek?

Ik ben Shirley Hoekman (24) en meidenwerker in de wijken Zuilen en Ondiep. Daarnaast werk ik als schooljongerenwerker op het Gerrit Rietveld College. ​Wat mij uniek maakt is dat ik de meiden altijd met open armen ontvang, vaak met een knuffel. Ik probeer altijd écht contact te maken. Of ik de meiden nou op straat tegenkom of ze ontvang in het buurthuis, ik geef hen altijd het warme welkom dat zij verdienen.

​Hoe ziet een dag bij JoU eruit?

's Morgens sta ik niet gelijk op. Ik zet mijn wekker altijd een half uurtje eerder zodat ik langer in bed kan blijven liggen en rustig kan wakker worden. Dan check ik mijn WhatsApp, Snapchat, Instagram en mail. Vervolgens ontbijt ik en neem ik een douche.

Als ik de deur uitloop start mijn werkdag. Met de bus ga ik naar het Gerrit Rietveld College in Tuindorp. Hier geef ik anderhalf uur per dag 'meidenchill' les. We hebben het over een gezonde leefstijl, liefde en relaties, social media en hoe het gaat met je eigen ontwikkeling. Daarnaast ben ik er in de pauze voor de meiden en kletsen we bij in onze eigen 'meidenchill' ruimte.

Vervolgens doe ik boodschappen om wat lekkers (fruit en koekjes) te halen voor de meidenactiviteit en ga ik naar het buurthuis op de Prins Bernardlaan (Zuilen) waar ik de activiteiten voorbereid. Ik draai twee meidengroepen. Eentje tot 14 jaar en één vanaf 14. We doen creatieve activiteiten zoals koken, fotolijstjes of henna schilderijen maken, houden een beautymiddag of we kijken samen een film op Netflix. We praten ook vaak met elkaar tijdens voorlichtingsactiviteiten. We zitten dan gezellig op de bank en hebben het over verliefd zijn, relaties of bijvoorbeeld social media en sexting. In de vakanties doen we vaak iets speciaals zoals een uitje naar Walibi, shoppen in een andere stad of schaatsen.

Vertel eens iets over het contact met jongeren

Ik probeer écht contact te maken met jongeren. Dat zit hem voor mij in de kleine dingen. Als ik jongeren tegenkom begroet ik hen altijd en maak ik een praatje. Ik vraag hoe het met ze gaat, wat hun plannen zijn en of ze nog iets hebben meegemaakt. Soms komen er hele verhalen, soms blijft het gesprek wat oppervlakkig. Dat vind ik niet erg, zolang elke jongere maar weet dat ik er voor hem of haar ben.

Twee meiden die in het buurthuis zijn tijdens dit interview willen dit echt even kwijt: '’Shirley is echt heel lief. Ze is jong en daardoor lijkt ze soms wel je zus. Ze is altijd zichzelf en heeft super veel geduld met ons. Echt heel veel geduld…''

Beschrijf een bijzondere jongerenwerk ervaring die je is bijgebleven

Voor ik begon met werken liep ik stage bij JoU. Er was een groot meidenevent. Er werd aan mij gevraagd om dit te presenteren. Na lang nadenken besloot ik het te doen. Ik vond het heel erg spannend want het was niet zomaar een presentatie. Het was voor de gemeente, politie en allerlei organisaties die graag iets voor meiden betekenen. Je snapt dat ik met trillende beentjes op het podium stond. Toch had ik na afloop zo een goed en voldaan gevoel! Ik stond gewoon op het podium de presentatie te geven! Echt super!

Door deze ervaring merk ik nu dat ik zekerder van mezelf ben als ik voor grote groepen sta en ik dit ook nog ‘s met plezier doe. Deze ervaring geef ik graag door aan andere meiden!

Kun je vertellen wat het jongerenwerk voor jou betekent?

Heel veel! Als jongerenwerker bouw ik een bijzondere band op met de jongeren die ik spreek op school of die meedoen aan de activiteiten in het buurthuis. Het contact is er dan ook áltijd. Nou ja, bijna altijd. Ik heb mijn telefoon altijd aan zodat jongeren mij kunnen bereiken. Problemen kunnen namelijk ook buiten mijn werktijd ontstaan en ook dan wil ik er voor hen zijn. Wel probeer ik hier een balans in te vinden. Als ik vakantie heb, staat mijn telefoon bijvoorbeeld wel uit. Oh, en als ik slaap reageer ik niet, maar dat begrijpen de jongeren wel. Haha.

Waar ben jij écht goed in?

Ik werk heel gestructureerd en ben een Pietje Precies. Voordat ik ergens mee begin maak ik een plan zodat ik zeker weet dat er niets fout kan gaan. Zo ben ik overal op voorbereid. Mocht er toch iets misgaan, dan ben ik gelukkig flexibel genoeg en kan ik het makkelijk oplossen.

Terug naar nieuwsoverzicht