2018-01-30 14:09:41

Portret van een jongerenwerker: Yves Lepelblad

Jongerenwebsite Jong030 maakt een serie portretten over de jongerenwerkers van JoU. In deze aflevering: Yves Lepelblad.

Wie ben je en wat maakt jou uniek?

Ik heet Yves Lepelblad (44) en ik ben jongerenwerker bij JoU in de wijken Binnenstad, Noordoost en Oost. Daarnaast werk ik op het Trajectum College in Overvecht. Van jongs af aan zit ik in het jongerenwerk. Als 6-jarige (!) zat ik al bij een kinderraad en in mijn tienerjaren liet ik mijn stem horen via een jongerencommissie. Hier had ik ontzettend veel gevoel bij en zo rolde ik in het jongerenwerk.

De jarenlange ervaring binnen het jongerenwerk en mijn eigen achtergrond maken mij uniek. Zelf heb ik geen makkelijke jeugd gehad. Iets waar ik vroeger moeite mee kon hebben maar wat mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben. Dit, samen met mijn roots, maakt mij een goede jongerenwerker én een wereldburger.

Hoe ziet een dag bij JoU eruit?

Mijn dagen bij JoU zijn nooit hetzelfde. Het is dynamisch en divers werk dus een gemiddelde dag kan ik echt niet beschrijven. Daarom geef ik een beschrijving van een willekeurige dag. ‘s Morgens word ik wakker en bedank ik de dag. Ik ben God dankbaar dat ik wakker word en dat ik er vandaag nog steeds ben. Vervolgens sta ik op en drink ik twee glazen water. Voor mij is dit erg belangrijk want in je slaap verlies je veel vocht. Zo vul ik mijn reserves aan en start ik de dag goed.

Mijn werkdag begint op school, waar ik 4 uur lang als 'troubleshooter' bezig ben. Dit houdt in dat ik intensief contact maak met jongeren, conflicten tussen jongeren help oplossen en ondersteuning bied bij het herstellen van banden. Eigenlijk ben ik een soort mediator die alles wat uit balans is, weer in balans brengt.

Na school ga ik naar huis. Dan kook ik samen met mijn kinderen wat lekkers. We eten samen en daarna ga ik ambulanten. Als ambulant jongerenwerker ga je de straat op. Je gaat naar de plekken waar jongeren zich bevinden. Zelf ga ik eerst alle plekken met overlastmeldingen af. Ik ben de beroerdste niet en wil een verhaal van twee kanten horen. Met de jongeren die er zijn bespreek ik wat ik heb gehoord. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Ik zet in op de relatie. Dit wil zeggen dat ik veel tijd investeer in het maken en onderhouden van contact met jongeren. Dan pas kunnen ze laten zien wie ze zijn en laat ik ook duidelijk zien wie ik ben. Zo weten ze wat mijn intenties zijn en of ze mij kunnen vertrouwen. Samen kijken we hoe we het probleem of de situatie kunnen aanpakken en maken we een plan met eventuele vervolgafspraken.

Na het ambulanten ga ik naar huis en zit mijn dag erop.

Vertel eens iets over het contact met jongeren.

Mijn manier van contact leggen is erg laagdrempelig. Als ik op school werk, vraag ik bijvoorbeeld hoe het met iemand gaat, hoe zijn of haar dag eruit ziet en wat hij of zij verder voor plannen heeft. Daarnaast laat ik een stukje van mezelf zien. Ik vertel wie ik ben en wat mij bezighoudt. We leren elkaar kennen en jongeren weten op die manier wat ze aan mij hebben. Daarnaast leer ik de jongere kennen en kom ik erachter wat hij of zij nodig heeft.

Beschrijf een bijzondere jongerenwerk ervaring die je is bijgebleven.

Een tijdje terug kreeg ik een melding over een jongen. Hij had geen werk en was al op heel jonge leeftijd vader geworden. Dit was voor hem nogal veel, waardoor hij het niet meer zo zag zitten en depressief overkwam. Ik geef MMA (Mixed Martial Arts) trainingen. Dit is een vechtsport waarbij de nadruk op positief denken en focus ligt. Samen gingen we aan de slag. Al gauw merkten we allebei verschil. Hij zat beter in zijn vel en zijn eigenwaarde groeide. Na een poosje besloot hij dat hij zijn leven weer meer vorm wilde gaan geven. Hij solliciteerde daarom naar een baan als monteur bij een waterschapsbedrijf en hij werd ook nog aangenomen! Dit was geweldig. Hij deed zijn werk goed en hij groeide door als ploegleider.

We spreken elkaar nog regelmatig en het gaat ontzettend goed met hem. Hij is gelukkig getrouwd, heeft voldoende tijd voor zijn kinderen en is niet meer depressief. Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik hem tijdens dit proces heb kunnen begeleiden en ik kijk er dan ook graag op terug.

Kun je vertellen wat het jongerenwerk voor jou betekent?

Het jongerenwerk betekent voor mij je ontwikkelen en groeien in een veilige omgeving. Het geeft mij een positief gevoel waarmee ik jongeren wil motiveren. Dit doe ik door voor hen een rolmodel te zijn. Ik vind dat je jongeren niet kunt vertellen dat roken slecht voor je is als je vervolgens zelf een sigaretje opsteekt. Wil je die reinheid en schoonheid met je meebrengen, dan moet je daar het een en ander voor doen. Mijn levensstijl wordt dan ook gekenmerkt door rust, regelmaat en reinheid. Daar wil ik in groeien want alleen op die manier kan ik iets betekenen voor de mensheid.

Waar ben jij écht goed in?

Ik ben heel goed in leiden, maar dan anders. Ik kan, zonder dat je het door hebt, bij jou het beste uit jezelf laten halen. Stiekem stuur ik je, net als bij de tango, een bepaalde richting op. Natuurlijk met alle respect!

Levensles

080130-Jong030-YvesLepelblad-levensles.jpg

 

Terug naar nieuwsoverzicht